Scholingsavond meidentrainers
Onlangs hebben onze OSC-meidentrainers van de MB1, MC1, MC2, MD1, MD2, ME1, ME2, ME3 bij OSC een scholingsavond gehad van Roos Brouwer, OSC clubcoach en werkzaam bij de KNVB. Twee onderwerpen stonden er op de agenda: (1) hoe zorgen we voor inzet en motivatie tijdens de training? (2) zijn er nog goede tactische tips?
(1) inzet en motivatie bij training
(a) voetballen leer je door te voetballen!
Omdat de trainingen van MD1, ME1, ME2, ME3 van 18.00 - 19.00 uur plaatsvonden en onze scholingsavond om 19.00 uur stond gepland, leek het ons een goed idee als Roos de trainingen zou bekijken om daar vervolgens feedback op te geven. In de visie van de KNVB leer je het beste voetballen door...te voetballen!
Roos vertelde ons dat het goed is om jezelf als trainer steeds weer af te vragen of je trainingsoefening met voetbal te maken heeft, want meiden komen immers om te voetballen, om te scoren en winnen. Ze komen niet om rondjes om het veld te rennen. En als je trainingsoefeningen goed georganiseerd zijn en de wachttijden niet te lang zijn en de oefeningen voldoende intensiteit hebben, dan gaat de conditie ook vooruit.
(b) lukt het, leert het, leeft het?
Verder is het volgens Roos goed om jezelf tijdens en na je training steeds af te vragen of de oefenvorm "lukt, leert en leeft" Kunnen de meiden de oefening uitvoeren, kunnen ze er wat van leren en beleven ze er plezier aan? Als een oefening niet lukt zoals je zou willen zou je natuurlijk een andere oefening kunnen uitproberen, maar beter is het volgens Roos om te ontdekken waar het aan ligt dat de oefening niet loopt. Is de oefening bijvoorbeeld te moeilijk of vinden ze de oefening te saai omdat er niets mee valt te winnen? Vaak kun je met een kleine aanpassing er al voor zorgen dat de oefening wel weer lekker loopt en dat de meiden er wel plezier aan beleven!
Van belang is om steeds het doel van je oefening voor ogen te houden. Wat wil je oefenen? Dribbelen of afmaken? Aanvallen of verdedigen? Trainen op overspelen of duels winnen? Als het doel van je oefening is dat de speelsters moeten leren om over te spelen, is het beter om een partijvorm te kiezen waarin een van de teams in een overtal situatie speelt. Bij positiespellen van 4 tegen 2 of 7 tegen 3 valt er niets te scoren en is het de vraag of de meiden er plezier aan beleven. Als je een partijvorm kiest met goals en je een van beide teams in een overtal situatie laat voetballen, bijvoorbeeld vier tegen drie, dan heb je door de goals het voetbalplezier weer terug want er kan gescoord worden en je leert het viertal om over te spelen door de vrije man te zoeken. En als het overspelen in een partijvorm met goals met vier tegen drie steeds maar niet goed wil lukken? Dan kun je kijken of het wellicht met 5 tegen 3 wel gaat lukken. Op die manier kun je als trainer steeds spelen met de weerstanden om zo je trainingsdoel te bereiken.
Ook kwam aan bod dat het goed is om uitleg geven waarom je een oefening doet. Want als een meisje niet snapt waarom zij de hele ruimte van het veld moet benutten is het niet vreemd als zij dat niet doet. Je kan verder bij de uitleg die je geeft vragen stellen zodat de meiden zelf gaan nadenken. Het stellen van de open "wat" en "hoe" vragen verdient daarbij de voorkeur, omdat met het stellen van "waarom" vragen de spelers zich snel aangevallen voelen. Als je een oefening voordoet snappen de meiden sneller wat ze moeten doen. En je mag best strak zijn in het training geven om te voorkomen dat het training geven eigenlijk een soort bezigheidstherapie wordt.
Conclusie
Om ervoor te zorgen dat de inzet en motivatie bij de training van onze meiden optimaal is zullen we moeten zorgen dat de oefening "lukt, leert en leeft". Is de oefening niet te moeilijk of makkelijk? Leren ze er iets van en zo ja wat dan? En beleven ze er plezier aan, ofwel kunnen ze winnen of scoren? Als we hier steeds op letten zal de motivatie van de meiden optimaal zijn!
(2) Tactische tips
Roos heeft verder de belangrijkste aspecten van aanvallen en verdedigen nog eens helder op een rij gezet. En je zou denken dat als onze trainers deze aspecten aan onze meiden weten over te brengen, dat het winnen van de wedstrijden een logisch gevolg zal zijn!
Aanvallen
#speelruimte zo groot mogelijk maken
#diep denken en zo mogelijk diep spelen
#bal houden als voorwaarde om kansen te creƫren
#breedtespel dient als voorbereiding voor dieptespel en dieptepass
#veldbezetting zo optimaal mogelijk houden
Verdedigen
#speelruimte zo klein mogelijk maken
#druk op de balbezittende tegenstander houden
#scherp dekken in de omgeving van de bal
#rug en ruimtedekking geven verder van de bal af
#zo lang mogelijk nuttig blijven
Verder kwamen er nog wat andere tactische aspecten aan bod en heeft Roos met de magneten op het bord nog wat situaties geschetst - waaronder het druk zetten op de balbezittende tegenstander en de keuzes die de speelsters steeds kunnen maken. Door een loopactie van een middenvelder naar links waarmee deze zijn directe tegenstander weglokt, kan er ruimte vrijkomen om de spits aan te spelen en dat is wat we uiteindelijk willen om te kunnen scoren.
Andere punten die aan bod kwamen waren:
#wat is de reden om als team in te zakken bij een uittrap van de keeper?
Als je als team inzakt, heb je kans dat de tegenpartij probeert om op te bouwen en dus niet de lange bal te spelen en zo blijft de bal in de buurt van de goal van de tegenstander.
#aan welke kant spelen we onze medespeler aan?
Bij voorkeur aan de kant waar de medespeler de bal vrij kan aannemen, dus aan de andere kant dan waar zijn directe verdediger loopt..
#spelen we nu liever in 1-4-3-3 of 1-4-4-2 formatie?
De keuze van de formatie hangt samen met de kwaliteiten van de speelsters in je team. Heb je snelle buitenspelers die een goede voorzet kunnen geven? Dan is de 1-4-3-3 formatie een goed alternatief. Maar heb je die speelsters niet in je team of worden de buitenspeelsters niet bereikt, dan zou je bijvoorbeeld voor een 1-4-4-2 of 1-4-2-3-1 opstelling kunnen kiezen. Belangrijker dan de organisatie zijn echter de details in de uitvoering en dat de speelsters precies weten hoe ze hun taak op hun positie moeten uitvoeren.
Tot slot gaf Roos de algemene tip mee om de meiden vooral positief te benaderen en te zorgen dat zij zich bewust zijn of worden van hun sterke kanten. En probeer als trainer de wedstrijd vooral ook te zien als middel om de meiden te ontwikkelen. Want de meiden zelf willen toch wel winnen!
Er zijn nog veel meer zaken besproken. Al met al heel leerzaam. Mede namens alle meidentrainers wil ik Roos Brouwer van de KNVB bedanken voor de leuke scholingsavond!
Robert van Bel,
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel. 06-46427828