Hoe Hans Bolland een Oosterhouter werd
Hans Bolland liep zeven jaar anoniem door Oosterhout. Toen werd de geslaagde ondernemer voorzitter van het kleine OSC. Een succesvol huwelijk.
Hans Bolland (57), achterneef van het bekende muziekduo, en Oosterhout lijken een weinig logische combinatie. Een jongen uit de grote stad, die als succesvol zakenman neerstrijkt in het dan nog piepkleine Betuwse plaatsje. Niet toevallig gaat het dorpsleven lang aan Bolland voorbij. Maar wanneer hij voetbalclub OSC leert kennen, ontstaat een band voor het leven.
Opgegroeid in Den Haag belandt Bolland als 13-jarig jongetje in de Achterhoek. "Mijn vader was beroepsmilitair en werd in Duitsland gelegerd. Ik ging naar school in Winterswijk. In plat Haags stond ik de lerares Frans te woord. Die dacht dat ik haar in de maling nam en stuurde me een keer of vier het lokaal uit, terwijl de klas strak lag van het lachen."
"Het Haagse accent ging er snel af. Toen mijn familie weer in Nederland ging wonen, was ik klaar met school. Ik was 19 jaar en wilde naar het Cios. Maar ik was met mijn 1.53 meter te klein. Later ben ik nog doorgegroeid naar 1.82."
Bolland gaat via de vader van een vriendinnetje bij een bank werken en volgt een avondstudie economie. "Terug in Nederland moest ik ook in dienst. Daarna leerde ik mijn vrouw kennen. In 1979 gingen we samenwonen in Hilversum. We staken ons tot de nek in de schulden door 125.000 gulden te lenen. De hypotheekrente lag toen op 12 of 13 procent. Maar alles voor de liefde."
Bolland ontdekt al snel dat de bankenwereld niets voor hem is. "Vanaf mijn 27ste ben ik bewuste keuzes gaan maken en kwam ik bij Amerikaanse bedrijven terecht. Eerst bij Johnson Wax, bekend van Brise, en later bij Digital. Dat was toen samen met IBM de grootste automatiseerder van de wereld. Het is later HP geworden."
Bij Digital maakt Bolland snel carrière. "Toen ik er kwam, werkten er tweehonderd man en was ik financieel analist. Vier jaar later was ik hoofd van de financiële afdeling en werkten er 1.200 mensen. Ik was geen klassieke boekhouder. Ik begreep het zakenleven en zat erbij als de businessdeals gesloten werden."
Dan maakt Bolland een verkeerde keuze. Hij gaat bij Jansen Pers in Gennep werken. Anderhalf jaar later vertrekt hij. Bolland woont dan in Oosterhout en heeft een zoon. "Mijn vrouw ging kijken in Gennep en dacht dat ze daar niet zou kunnen aarden. Toen zijn we gaan rijden. We kwamen langs een huis in Oosterhout en dat wilde ze hebben. Ze was hoogzwanger, dus dat gebeurde."
"Wij kwamen in 1988 echt van buiten, waren een van de eerste import-Oosterhouters. Mijn vrouw ging naar zwangerschapsgym en later met de kinderen naar school, maar ik was de eerste jaren volledig anoniem in het dorp. Ik ging 's ochtends vroeg naar mijn werk en kwam 's avonds thuis."
In 1997 staat Bolland als nieuwe mede-eigenaar van Skala in alle kranten. "Dat zagen twee oud-bestuursleden van OSC en zij dachten 'als hij dat kan, kan hij ook wel onze voetbalvereniging leiden'."
De Oosterhoutse club zoekt op dat moment een voorzitter. Het complex is zwaar verouderd en het eerste elftal speelt al tijden op het laagste amateurniveau. "Ik wilde iets doen voor Oosterhout. Het dorp heeft een sterk verenigingsleven en daar moet je aan bijdragen. Met de ouderraad had ik niets, maar met voetbal wel."
Het is 1997 als Bolland de voorzittershamer oppakt. "Dat was voor drie jaar, maar het zijn er nu vijftien. Het begin was moeilijk. Het dorp staat bekend als Nölerhout. Dat betekent dat er veel gezeurd (genuild, red.) wordt. Ik dacht iets voor de club te doen door via mijn contacten een wedstrijd tegen Feyenoord te regelen, maar het ging alleen over hooligans die het clubhuis zouden vernielen. Dat was niet leuk."
Maar het gaat goed. "Dat was de ommekeer en dan merk je wat een fantastische mensen het zijn. Je moet het verdienen, maar als er iets moet gebeuren, komt iedereen uit alle hoeken en gaten om te helpen. Ook dat is Oosterhout. Er is hier een prachtig complex neergezet en daar hebben geweldige mensen aan meegeholpen." Met een ruim twee jaar oud, hypermodern sportpark, twee promoties op rij en een ledenaantal van ruim achthonderd draagt Bolland het stokje over. "De naam van mijn opvolger zal snel bekend zijn. De man gaat het fantastische doen, maar zal het in het begin lastig hebben. Het eerste en het laatste jaar, die zijn hier het moeilijkst."
Geboortedatum: 10 juni 1955.
Privésituatie: 25 jaar getrouwd met Bea. Twee kinderen: Stefan (24) en Britt (20).
Opleiding: Hameland College in Winterswijk en avondopleiding economie.
Werk: eigenaar van de bedrijven Skala en Heuvelman. Had eerder topfuncties bij onder andere Otto en Digital (huidige HP).
Hobby's: voetbal, reizen, fietsen.
Waarom: stopt per 1 januari als voorzitter van OSC. Is dat vijftien jaar geweest en kreeg 31 augustus de Zilveren Waalbrugspeld voor zijn verdiensten bij de Oosterhoutse voetbalclub. Die kreeg in 2010 een nieuw complex en is onder Bolland gegroeid van tweehonderd naar achthonderd leden. De laatste twee jaar promoveerde OSC.
Zie ook bijgevoegd krantenartikel.